• Teaser

Спалнята: Благоприятно разположение на леглото според Фън Шуй

Статията “Благоприятни посоки за спане според Фън Шуй” предизвика доста въпроси. Решихме да продължим темата с някои разяснения.

Първо и основно правило при разполагане на легло: Леглото на двама партньори се разполага така, че да може да му се минава от двете страни.

Така се разполага и легло за хора, които искат да привлекат партньор в живота си. И разбира се, леглото трябва да е двойно. По този начин символично заявяваме, че искаме другар в живота и правим място за него. Виждала съм легло на жена, която е сама - плътно опряно до стената. На въпроса защо, тя отговори, че и без това спи сама. Казах и, че ще продължи да спи сама, ако не направи място за минаване и на друг човек.

Легло на деца – най-добре единично легло, опряно до стената. Не е проблем леглото е да и по-голямо, но проблем става ако му се минава от двете страни. Стената дава опора, от която детето има нужда. Не бива да оставяме място и от двете страни на леглото за да не предизвикваме появата на романтични увлечения, освен ако детето е достатъчно голямо и му е дошло времето за това. Обикновено самото дете се чувства неудобно, ако леглото не е близо до стената, а често иска и мама да спи при него.

Второ правило: легло не бива да се поставя така, че човекът в легнало положение да е с крака точно срещу вратата на стаята (виж рисунките по-надолу).

Но може долната част на леглото да е срещу врата на терасата или срещу вратата на гардеробното.  Правилото се отнася само за входната врата на стаята.

Трето правило: леглото се поставя на мястото с “най-спокойна” енергия.

Това обикновено е мястото по диагонал от вратата на стаята. По възможност над главата на спящите не бива да има прозорец, а стена. Добре е и потокът енергия “врата на стаята – прозорец” да не пресича леглото. Често последното условие не може да се спази. В такъв случай е добре да се сложат: плътни пердета или щори на прозореца за през нощта; шлифован кристал в светлата част на прозореца или между вратата и прозореца, ако е удобно. Тези неща ще балансират потока на енергията между вратата и прозореца.

Четвърто правило: човек в легнало положение трябва да вижда вратата на стаята.

Случва се в стаи с Г-образна форма това правило да не се спазва. В такъв случай при всеки шум човек има желание да види дали не се отваря вратата на стаята, а не може. Съответно се създава напрежение. Корекция може да се направят по няколко начина в зависимост от конкретната ситуация.

Пето правило: мястото на леглото трябва да е чисто от геопатология – това са вредни за хората излъчвания от земята.

Ако има такива, те могат да се неутрализират чрез методите, с които работи съответния специалист. Изследването за геопатология се прави чрез радиестезични методи. За мен това е много важно да се направи, защото човек прекарва дълго време в леглото и трябва да се зареди с благоприятна енергия, а не за се чувства уморен на сутринта.

Шесто правило: леглото да не е под най-ниската част на скосен таван, както и под видими греди.

Скосените тавани притискат аурата на човека. Гредите излъчват остронасочена енергия, която също влияе зле на аурата. В резултат на това човек се чувства зле на сутринта, недоспал и с болки в тази част на тялото, която е била под гредата.

Разбирате, че при спазването на изброените правила, остава едно, две или най-много три възможни места за разположение на леглото в стаята. Ако има избор, добре е мястото да се избере според личните посоки на всеки. За това имаме цяла статия - “Благоприятни посоки за спане според Фън Шуй”.

Друг начин е леглото да е в благоприятни посоки според дома. Има се предвид неговия геомантски хороскоп, който се прави според датата на построяване, дата на нанасяне на собствениците, географската ориентация на дома. Това е трудно за обяснение в статия и представлява цяла една класическа школа във фън шуй, наречена “Школа на летящите звезди”.

Да се върнем на въпросите, които породи горепосочената статия.

Как трябва да се разположи леглото, ако посоките на партньорите са различни?

Рождени числа 1,3,4,9 принадлежат към “Източна група” и благоприятните посоки за тях са Изток, Север, Юг, Югоизток. Рождени числа 2,6,7,8 принадлежат към “Западна група” и благоприятните посоки за тях са Запад, Северозапад, Югозапад, Североизток. Ако двама партньори са различна група Изток-Запад, тогава те нямат обща благоприятна посока. Тогава приоритетен е “главата на семейството”, гледа се за него да е по-добре, защото той (или тя) храни семейството. Това е принципно положение в целия фън шуй – съобразяваме се най-много с главата на семейството. 

Какво още може да се направи при партньори с различна група Изток-Запад?

Може леглото да се постави:

1. В посока възможно най-малко неблагоприятна за единия, например посока "Нещастие" се води неблагоприятна посока, но е почти неутрална. За другия партньор това ще е благоприятна посока.

2. В благоприятен сектор за единия и в благоприятна посока за другия. До тук говорихме само за посоки, но може да се разглеждат и сектори. Под посока на спане се има предвид в каква географска посока е върха главата на човек в легнало положение. Под сектор се има предвид самото място в дома.

3. Човекът, който спи в неблагоприятна посока може да се подсили чрез форми, цветове, символи. За да се прецени с какво да се подсили е необходима е рождена дата, по която се прави китайска астрология.

4. Има и още варианти - да се използват благоприятни сектори според "Школата на летящите звезди”, което е задълбочен и ефективен подход.

Разгледаните положения изглеждат трудни за изпълнение на пръв поглед. Но ако се имат предвид още на етап разпределение на стаите, става много по-лесно. Тогава може да изберем за всеки стая с възможно най-добри показатели според рождената му дата и според географската ориентация на дома.

На рисунките са покани няколко сполучливи и несполучливи примери за разположение на леглото в спалнята.

легло с крака към вратата, фън шуй

Положение на леглото с крака точно към вратата се счита за най-неблагоприятно. Това е така наречената “позиция на покойника”.

място на легло, фън шуй

Това е най-благоприятното разположение на леглото спрямо самата стая. Но положението на леглото трябва да се съобрази и с добрите посоките на спане за хората и с геомантския хороскоп на дома.

 легло под прозорец, фън шуй

Разположението с глава под прозореца не е най-удачното. Но ако се окаже, че това са най-благоприятните посоки за спане на хората и според дома, може леглото да се постави така. В този случай през нощта прозорецът трябва да се затваря с плътно перде или щори.

 посоки на спане, фън шуй

Това разположението на леглото е на потока енергия “врата-прозорец”. Не е най-удачното.

 

 легло и поток на енергията, фън шуй

Позицията на леглото не е много добра, по-добре би било вратата да е в другия край на стената, както е показано на рисунката вдясно.

 добро място на легло, фън шуй

При такова разположение на врата – прозорец, позицията на леглото е много добра.

 

 инж. Елза Панайотова
Фън шуй експерт
http://www.fengshuibg.com/

публикувано в http://comfort.bg   декември 2008

Авторските права върху публикациите принадлежат на сайта www.fengshuibg.com. Материали или части от тях могат да се ползват при условие че е цитиран автора, има линк към източника и имате разрешение от нас за това. Благодарим предварително!


 • InLIFE 160211 2
  In LIFE, интервю на Марио Трифонов
  с Елза Панайотова - 12.02.2016
 • TV1 Putiat 2016TV1, предаване "Пътят" на 2016 г
  излъчено на 24.01.2016 г.

 • TV1 OsianieTV1, предаване "Пътят" - Осияние
  излъчено на 24.03.2015 г.

 • InLIFE 3
  In LIFE, интервю на Марио Трифонов
  с Елза Панайотова - 10.03.2015
 • NOVA 140502Нова ТВ, "На кафе" - От дома на Гала
  излъчено на 02.05.2014 г.
 • TV1 140502TV1, предаване "Пътят"
  излъчено на 02.05.2014 г.
 • Nova kafe
  Нова ТВ, "На кафе" - Всичко за оргонитите
  излъчено на 15.01.2014 г.

 • BNT Orgoniti 150414БНТ 1, предаване "Отблизо с Мария"
  излъчено на 15.04.2014 г.
 • TV ElzaTV+, предаване "Работно време
  излъчено на - 01.10.2013 г.
 • niki-kunchev-pod-naemNOVA ТВ, предаване "Ники Кънчев под наем"
  излъчено на - 20.10.2011 г.
 • taka-go-praviat-jeniteBBT ТВ, предаване "Така го правят Жените"
  излъчено на 13.01.2012 г.
 • BNT Zdrave 110119БНТ 1, предаване "Здраве"
  излъчено на 19.01.2011 г.
 • jeniteБНТ 1, предаване "Жените"
  излъчено на 04.01.2010 г.
 • noviniBTV, предаване "Новините"
  излъчено на 08.11.2009 г.
 • zdraveБНТ 1, предаване "Здраве"
  излъчено на 09.10.2009 г.
 • zdraveБНТ 1, предаване "Здраве"
  излъчено на 16.01.2009 г.