• Teaser

Интервю за Фън Шуй в INTERIOR-SCENA

(6 гласа, рейтинг 5.00 от 5)

публикувано в http://interior-scena.bg , 11 юни 2008

За методите на фън шуй

Да се говори за фън шуй е все по-модерно. Достатъчно ли знаем за древното китайско изкуство? В интервю с инж. Елза Панайотова, фън шуй експерт, се докоснахме до една по-различна гледна точка към интериора.

- Вашето име се свързва с навлизането на фън шуй у нас. Занимавате се още с китайска астрология, радиестезия… Кое провокира интереса ви към Изтока?

„От една страна имах желание да направя собствения си дом по-хармонично, по-приятно и най-вече по-здравословно място за живот. Децата ми доста боледуваха и аз се интересувах от всякакви алтернативни методи. Здравословната среда се оказа една част от решението срещу боледуването. Другото беше подходящ начин на хранене, хомеопатия и определени видове масажи. После фън шуй стана траен интерес и доведе до смяна на работата ми. След „запознанството” ми с фън шуй, това, което работех до този момент, ми стана безинтересно.”

- Фън шуй допринася за хармонията в дома. По какъв механизъм става това?

„Базата на фън шуй включва няколко концепции: за ин и ян, за петте елемента, за съответствие между дома и обитателите му, за трансформиране на вредните въздействия и т.н. Във фън шуй има много школи. Те не се припокриват и често си противоречат.Търси се компромисен вариант. Всяка от школите набляга на различни неща: една школа разглежда предимно обкръжението на дома, друга – разположението на МЕБЕЛИТЕ спрямо посоките и хората, трета – на стимулиране чрез символи и т.н. Много е важен и цветовият баланс. Всеки път начинът на работа е различен, конкретното пространство и хора го подсказват. Да направиш фън шуй проект е като да нарисуваш картина – предварително не знам от кой цвят и колко, както и какво точно. Но в края усещането е за спокойствие и удовлетворение.”

- Как си взаимодейства фън шуй с другите методи и техники, които използвате?

”Това, което аз правя, е съчетаване на всичко, до което съм се докоснала. Най-много от всичко ми помага радиестезията, съдбовната номерология и китайската астрология. Оказва се, че методите от различни култури и времена не се конкурират, а разумно се допълват. Чрез тяхното съвместно прилагане първоначалният анализ е по-пълен и по-ясен. А и в последните години има много нови научни открития. Важни и полезни са разработките върху теорията за торсионните полета, както и откритията за структурирането на водата. Подобни на фън шуй науки има и в други страни: Васту в Индия, Кигаку в Япония. В тях също има ценна информация".

 Табутата и забраните във фън шуй

 Дори повелите на фън шуй да се следват стриктно, интериорът е въпрос на индивидуален избор. Хармонията в дома не може да бъде постигната, ако дизайнът не се харесва на домакина. (Интериор сцена).

- Кои са табутата и забраните във фън шуй?

„Доста са. Ще изброя някои:

* Вода зад дома или на покрива. Това включва басейн на покрива.

* Липса на защита на гърба. Например, когато човек не вижда вратата на стаята от позицията на бюрото и на леглото.

* Легло под най-ниската част на скосен таван. Това е честа практика у нас, главно поради аргументи за икономия на пространството. Според фън шуй така се притиска аурата откъм главата и води до главоболие и лош мисловен процес.

* Голямо количество от елемента „Вода” в спалнята, например аквариум.

* Огледало в спалнята. Това също е разпространен мотив в интериора, но не е полезно за благополучието на тези, които спят до огледало. То е като вход, през който може да влезе отрицателна енергия.

По-важното е, че за много от случаите има ЕНЕРГИЙНИ КОРЕКЦИИ, които ни позволяват да балансираме, това което не е по правилата на фън шуй.Например, ако вече имате огледало в спалнята, може през нощта да го покривате с красива кърпа или нещо друго.”

- Освен в интериора, къде другаде можем да приложим принципите на фън шуй?

„Интериорът е само едно поле за работа с фън шуй. По-добре е фън шуй да се използва в цялостната концепция на планиране и изпълнение на един имот, още от строежа: накъде да е ориентирана къщата, къде в нея да е спалнята, каква е формата на пространството и т.н. В ландшафта също може да се прилагат принципите на фън шуй. Например, къде в двора е добре да е водният обект, къде да е барбекюто, кои дървета имат благотворно за човека излъчване и др".

Човек е добре да прави това, което иска.

 Какви са житейските възгледи на един фън шуй експерт? За какво все още Елза Панайотова не е разказвала? Какъв е нейният мечтан проект?

- Автор сте на множество тематични публикации в различни медии. Във вашите статии увлекателно преподавате тънкостите на фън шуй. Как постигате хармония във вашия дом?

„Най-напред направих фън шуй консултация на самата себе си. Освен това, на тези, които се интересуват от алтернативните методи, препоръчвам редовно енергийно „чистене”. Това раздвижва енергията и подобрява нейната циркулация. А, и всичко ново изпробвам първо вкъщи и наблюдавам как работи, как се чувстваме, какво се случва. Много е забавно.”

- За какво още не сте писала, а много ви се иска?

„За това, че всички ние сме невероятни същества, но просто сме го забравили; че се ядосваме за глупости, а това което се случва винаги е най-доброто, то е божественото, но нашата малка гледна точка не ни позволява да го разберем; че приемането е най-добрият подход, както и прошката – първо към себе си и после към другите. Вземаме се твърде насериозно и страдаме. За тези неща бих искала да пиша.Живеем в интересно време.”

- Източната житейска философия е много по-различна от тази на Балканите. Лесно ли се приема тя от родния потребител?

„Тези хора, които ми се доверяват, нямат съмнения. За да стигнат до мен, вече са се справили със съмненията. Но аз принципно не налагам на никого източна житейска философия, по-скоро прилагам нейните принципи в нашия начин на мислене. И се опитвам да обяснявам всичко логично, като инженер. Да не забравяме, че прабългарите идват от Изтока, били сме и сега сме много мъдър народ.”

- Какво никога не пропускате да кажете по време на фън шуй консултация?

„Човек е добре да прави това, което иска. Ако нещо от предложенията на фън шуй специалиста не се харесва на клиента, той трябва да си каже. Винаги има и други варианти. По-лошият случай е да сложим нещо в дома си, което не ни харесва и всеки път, когато го погледнем, то да ни дразни. Например, ако е необходимо да добавим елемента Дърво, а клиентът не обича зеления цвят (зеленото е цвета на елемента Дърво), този елемент може да се добави и чрез живи растения или чрез мебели от дърво.”

- Има ли проект, който отдавна мечтаете да осъществите?

„В момента ми е много интересно да работя съвместно с интериорен дизайнер. Специалистът, с който си партнираме умее да направи жилището, офиса и заведението стилни и функционални. Няма нищо против да обсъждаме цветове, разположение на мебели и т.н. от гледна точна на фън шуй. Интересувам се от цялостни фън шуй проекти, които започват от първата копка, особено ако няма ограничения за мястото в парцела и географската ориентация на къщата".

Бъдете благословени със здраве, любов и осъзнатост!

 инж. Елза Панайотова
Фън шуй консултант
https://www.fengshuibg.com/