• Teaser

Фън Шуй има български корени

(7 гласа, рейтинг 5.00 от 5)

интервю, публикувано във вестник "Стандарт"  на 17 януари 2010 г.  

Каква е тайната на старите български къщи в Трявна, Боженци и Арбанаси ? Как са строени те, че да могат стените им да са топли през зимата и прохладни през лятото? Познавали ли са дюлгерите някои от принципите за хармония и положителна енергия, които са заложени във фън шуй?

На тези въпроси отговор търси една българка, която е убедена, че китайското учение фън шуй е с български корени. Доказателства за това открива Виолета Матеева от Габрово. Тя ги представи за пръв път по време на  конференция на тема "България в света на историята на цивилизацията - дух и култура" във Варна.

"Фън Шуй е българско знание. Сега се търси наше наименование на понятието, което в превод означава "вятър и вода". Старите български къщи били строени по изискванията за баланса на петте елемента във фън шуй - дърво, земя, огън, вода и метал", казва Матеева.

Според нея всички тези правила са били познати на българските майстори и те са ги използвали при градеж на къща или чешма. Балканската къща, характерна за селищата около Габрово, Трявна, Дряново и Елена, е изградена от материалите, характерни за планинската обстановка - дърво и камък, като фън шуй елементите дърво и земя.

Подобни аналогии открива и инж. Елза Панайотова, която е експерт по китайското учение и води курсове за обучение. "Например кьошкът във възрожденските къщи много прилича на това, което във Фън Шуй се нарича мястото на феникса - казва инж. Панайотова. - Това е открита или закрита площ в предната част на къщата, от което има най-хубава и просторна гледка. Тук то е обзаведено с миндери и масичка, служи за почивка, разговори, наблюдение какво се случва в селището или поне при съседите."

Колю Фичето градил чешми по същия тертип

Старите българи знаели, че енергията на огъня се движи нагоре, а на водата изтича надолу. На принципите на фън шуй отговарят поговорките "Не подавай през прага" и "Не сядай на ъгъл". "Чешмата на Колю Фичето в Соколовския манастир е истински Фън Шуй шедьовър", твърди Виолета Матеева. Тя представлява осмостен с осемте посоки и осем чучура. Чешмата е съществен елемент от бита и фолклора на българина. Винаги се строи пред къщата. Градежът на чешми и на огнища е смятан за голям майсторлък и свещено дело.

Стряхата в старата българска къща е била защитна аура, а собата - място за лично пространство. Прозорците се отваряли само навън, за да има простор на енергията. Менците били пълни с вода, която да стигне за деня. За тези къщи са характерни каменните приземия, бяло измазаните фасади и еркерите, широките стрехи и покрива с каменни плочи, отворен или затворен чардак (пруст).

 Покривът от плочи отговаря на елемента земя, снежнобелите стени, прозорците и вратите съдържат елемента дърво. Червените мушката и дворното огнище и чешмата или герана отпред са допълващите елементи във Фън Шуй философията на нашенската къща, казва Виолета Матеева.

Планът на къщата е разделен кръстовидно на четири части, които представят духовната и материалната линия. Материалната линия е по-дългата от духовната при правоъгълните къщи.

Според габровката балканската къща дава идеална хармония на елементите, уравновесени по количество и съдържание. Външната страна на къщата е Ян енергията. Това е структурата, скелетът, светлата страна, огрявана първа от светлината. Вътре в къщата е Ин територия, мястото на жената. Там тя приготвя храната, изработва дрехи и тъкани, отглежда децата.

Иван Иванов

Направете енергийно чистене с тамян

Инж. Елза Панайотова е експерт и води курсове по Фън Шуй. Тя е била консултант на първата сграда в София, съобразена с принципите на китайското учение.

Г-жо Панайотова, къде е сградата, съобразена с изискванията на Фън Шуй?

Тя бе построена в кв. "Дианабад" до парка и е на пет етажа, с жилища, подземни гаражи, офиси и магазини. Инвеститорите имаха отношение и се съобразиха с няколко енергийни методи, подобряващи средата на живот.

Колко от строителите се ръководят от изискванията на това изкуство при проектирането и строежа на жилища?

При проектирането се съобразяват предимно хората, строящи еднофамилни къщи. Естествено е, ако човек строи къща лично за себе си, да е силно заинтересован всичко да е наред. При обзавеждането и избора на цветове се съобразяват мнозина. Фън Шуй широко се прилага  в жилища, магазини, складове, бизнес сгради, хотели и др. В някои държави има закон, който не позволява да се строят къщи върху геопатогенни зони. Това са зони с вредни излъчвания от земята, например върху разломи в земната кора. Тези места са неблагоприятни за човека, влияят върху здравето му.

Откога изкуството Фън Шуй е известно в България?

Първите книги за Фън Шуй на български излязоха преди около 12 години. Първите курсове в България бяха организирани от асоциация "Феномени" и бяха водени от Кръстьо Минев. Той отдавна живее в Америка, но неговите ученици продължиха разпространението на тази философия - изкуство и прилагането му в България.  Колкото до книгите - в момента пазарът буквално е залят с издания на Фън Шуй теми. Но "дълбокият" класически фън шуй се учи не от популярни книги, а на курсове.

Вярно ли е, че някогашните прабългарски шамани - колобрите, са умеели да подбират местата за станове и светилища?

Колобрите са използвали радиестезични методи при избора на благоприятно място, на което да разпънат шатрите. Така са намирали и чиста питейна вода. Археолозите доказват, че древните българи са знаели къде да се заселват, избирали са най-хубавите места.

Вие твърдите, че преподавате осъвременен фън шуй, съобразен с българските условия. Какво значи това?

Фън Шуй е китайска философия, а в българските условия може да използваме принципите му, но приложени съобразно нашите традиции. Например енергийно чистене не е задължително да се прави според източните традиции, то може да се извърши с тамян по християнски. Важното е да се направи. Осъвременен означава, че вместо древните инструменти може да се използват съвременни достижения на науката в сферата на торсионните полета, квантовата физика и др. Има фирми със съвременни разработки на базата на древни символи, чиито изделия може да се ползват. Освен това не е нужно домовете ни да окичени с китайски символи, които са ни чужди. Може да използваме съвременни интериорни решения, за да подобрим енергетиката на пространството.

 

Повече за Фън Шуй може да прочетете в статиите и да видите във видеата в този сайт. С удоволствие ще помогна с каквото мога! Контакти: https://www.fengshuibg.com/contacts.html

инж. Елза Панайотова
Фън Шуй консултант
https://www.fengshuibg.com/

 

 Авторските права върху публикациите принадлежат на сайта www.fengshuibg.com. Материали или части от тях могат да се ползват при условие че е цитиран автора, има линк към източника и имате разрешение от нас за това. Благодарим предварително!