• Teaser

Фън Шуй има български корени

(5 гласа, рейтинг 5.00 от 5)

интервю, публикувано във вестник "Стандарт"  на 17 януари 2010 г.  

Каква е тайната на старите български къщи в Трявна, Боженци и Арбанаси ? Как са строени те, че да могат стените им да са топли през зимата и прохладни през лятото? Познавали ли са дюлгерите някои от принципите за хармония и положителна енергия, които са заложени във фън шуй?

На тези въпроси отговор търси една българка, която е убедена, че китайското учение фън шуй е с български корени. Доказателства за това открива Виолета Матеева от Габрово. Тя ги представи за пръв път по време на  конференция на тема "България в света на историята на цивилизацията - дух и култура" във Варна.

"Фън Шуй е българско знание. Сега се търси наше наименование на понятието, което в превод означава "вятър и вода". Старите български къщи били строени по изискванията за баланса на петте елемента във фън шуй - дърво, земя, огън, вода и метал", казва Матеева.

Според нея всички тези правила са били познати на българските майстори и те са ги използвали при градеж на къща или чешма. Балканската къща, характерна за селищата около Габрово, Трявна, Дряново и Елена, е изградена от материалите, характерни за планинската обстановка - дърво и камък, като фън шуй елементите дърво и земя.

Подобни аналогии открива и инж. Елза Панайотова, която е експерт по китайското учение и води курсове за обучение. "Например кьошкът във възрожденските къщи много прилича на това, което във Фън Шуй се нарича мястото на феникса - казва инж. Панайотова. - Това е открита или закрита площ в предната част на къщата, от което има най-хубава и просторна гледка. Тук то е обзаведено с миндери и масичка, служи за почивка, разговори, наблюдение какво се случва в селището или поне при съседите."

Колю Фичето градил чешми по същия тертип

Старите българи знаели, че енергията на огъня се движи нагоре, а на водата изтича надолу. На принципите на фън шуй отговарят поговорките "Не подавай през прага" и "Не сядай на ъгъл". "Чешмата на Колю Фичето в Соколовския манастир е истински Фън Шуй шедьовър", твърди Виолета Матеева. Тя представлява осмостен с осемте посоки и осем чучура. Чешмата е съществен елемент от бита и фолклора на българина. Винаги се строи пред къщата. Градежът на чешми и на огнища е смятан за голям майсторлък и свещено дело.

Стряхата в старата българска къща е била защитна аура, а собата - място за лично пространство. Прозорците се отваряли само навън, за да има простор на енергията. Менците били пълни с вода, която да стигне за деня. За тези къщи са характерни каменните приземия, бяло измазаните фасади и еркерите, широките стрехи и покрива с каменни плочи, отворен или затворен чардак (пруст).

 Покривът от плочи отговаря на елемента земя, снежнобелите стени, прозорците и вратите съдържат елемента дърво. Червените мушката и дворното огнище и чешмата или герана отпред са допълващите елементи във Фън Шуй философията на нашенската къща, казва Виолета Матеева.

Планът на къщата е разделен кръстовидно на четири части, които представят духовната и материалната линия. Материалната линия е по-дългата от духовната при правоъгълните къщи.

Според габровката балканската къща дава идеална хармония на елементите, уравновесени по количество и съдържание. Външната страна на къщата е Ян енергията. Това е структурата, скелетът, светлата страна, огрявана първа от светлината. Вътре в къщата е Ин територия, мястото на жената. Там тя приготвя храната, изработва дрехи и тъкани, отглежда децата.

Иван Иванов

Направете енергийно чистене с тамян

Инж. Елза Панайотова е експерт и води курсове по Фън Шуй. Тя е била консултант на първата сграда в София, съобразена с принципите на китайското учение.

Г-жо Панайотова, къде е сградата, съобразена с изискванията на Фън Шуй?

Тя бе построена в кв. "Дианабад" до парка и е на пет етажа, с жилища, подземни гаражи, офиси и магазини. Инвеститорите имаха отношение и се съобразиха с няколко енергийни методи, подобряващи средата на живот.

Колко от строителите се ръководят от изискванията на това изкуство при проектирането и строежа на жилища?

При проектирането се съобразяват предимно хората, строящи еднофамилни къщи. Естествено е, ако човек строи къща лично за себе си, да е силно заинтересован всичко да е наред. При обзавеждането и избора на цветове се съобразяват мнозина. Фън Шуй широко се прилага  в жилища, магазини, складове, бизнес сгради, хотели и др. В някои държави има закон, който не позволява да се строят къщи върху геопатогенни зони. Това са зони с вредни излъчвания от земята, например върху разломи в земната кора. Тези места са неблагоприятни за човека, влияят върху здравето му.

Откога изкуството Фън Шуй е известно в България?

Първите книги за Фън Шуй на български излязоха преди около 12 години. Първите курсове в България бяха организирани от асоциация "Феномени" и бяха водени от Кръстьо Минев. Той отдавна живее в Америка, но неговите ученици продължиха разпространението на тази философия - изкуство и прилагането му в България.  Колкото до книгите - в момента пазарът буквално е залят с издания на Фън Шуй теми. Но "дълбокият" класически фън шуй се учи не от популярни книги, а на курсове.

Вярно ли е, че някогашните прабългарски шамани - колобрите, са умеели да подбират местата за станове и светилища?

Колобрите са използвали радиестезични методи при избора на благоприятно място, на което да разпънат шатрите. Така са намирали и чиста питейна вода. Археолозите доказват, че древните българи са знаели къде да се заселват, избирали са най-хубавите места.

Вие твърдите, че преподавате осъвременен фън шуй, съобразен с българските условия. Какво значи това?

Фън Шуй е китайска философия, а в българските условия може да използваме принципите му, но приложени съобразно нашите традиции. Например енергийно чистене не е задължително да се прави според източните традиции, то може да се извърши с тамян по християнски. Важното е да се направи. Осъвременен означава, че вместо древните инструменти може да се използват съвременни достижения на науката в сферата на торсионните полета, квантовата физика и др. Има фирми със съвременни разработки на базата на древни символи, чиито изделия може да се ползват. Освен това не е нужно домовете ни да окичени с китайски символи, които са ни чужди. Може да използваме съвременни интериорни решения, за да подобрим енергетиката на пространството.

 Авторските права върху публикациите принадлежат на сайта www.fengshuibg.com. Материали или части от тях могат да се ползват при условие че е цитиран автора, има линк към източника и имате разрешение от нас за това. Благодарим предварително!