• Teaser

Баня и тоалетна през погледа на Фън Шуй

(17 гласа, рейтинг 4.47 от 5)

Санитарният възел - баня и тоалетна са пространства, в които прекарваме сравнително малко време. Но те значително влияят на енергията на дома и затова си заслужава да и обърнем внимание през погледа на Фън Шуй.

Според Фън Шуй, част от енергията на дома изтича навън, заедно с изтичащата вода в банята. Другият фактор е самият факт, че там прекарваме малко време и не можем да използваме енергията на този сектор, което е важно ако тя е благоприятна. Благоприятна е ако е сектор с добри звезди според Школата на Летящите звезди, ако е личен дворец на някой от членовете на семейството и т.н. Центърът на всяко пространство също е много важен и там не е желателно да има санитарен възел.

Основните правила са:

- Затваряме капака на тоалетната чиния и нека мъжете не се сърдят на това изискване.

- Грижим се всички кранове да са в изправност, не допускаме течове, дори леко капене на вода не е добре.

- Поддържаме чистота и порядък, проветряваме добре.

- Държим врата на банята постоянно затворена. Това е особено важно, ако вратата на банята е срещу входната врата, вратата на спалнята, детската, кабинета или кухнята.

- Вътре в банята не е желателно да слагаме огледала едно срещу друго. Най-добре е да поставим едно единствено голямо огледало над мивката.

Какъв цвят да изберем за банята?! Това е най-често задавания въпрос.

Този въпрос застава пред почти всички, които избират плочки. И тъй като има огромен избор по магазините, колебанието често е голямо. Ето някои фън шуй идеи по цветовите гами в банята:

 Синята гама по принцип не е най-подходящата. В банята има силно присъствие на елемента Вода – от душа, мивката, тоалетната чиния. Синята гама се отнася отново към елемента Вода. Но тъй като този елемент тук е силен, не е нужно да го подсилваме още. Освен в някои редки случаи, когато подробен фън шуй анализ показва именно такава необходимост.

 Във Фън Шуй има много школи, всяка от тях със свои концепции, правила и лечения. Тук ви предлагаме общ подход на база на Цикъла на петте елемента и на база на моя личен опит.

Ако банята е разположена в централната част на дома, в североизточния или югозападния сектор, може да се използват следните цветови гами: бежово-кафява; розово-лилава; жълто-оранжева.

За баня, разположена в източния или югоизточния сектор, цветовите гами биха могли да бъдат: зелено във всичките му нюанси; зелено в комбинация с розово или бяло.

При банята, разположена в северния сектор, подходящи цветови гами са: зелено във всичките му нюанси; зелено в комбинация с розово, оранжево или лилаво.

Ако банята е разположена в южния сектор, подходящи цветови гами са: оранжева; розово-лилава; зелено във всичките му нюанси; зелено в комбинация с оранжево, розово или лилаво.

За баня, разположена в западния или северозападния сектор, подходящи цветови гами са: бежово-кафява; бяло-сиво-сребриста; златиста.

 

Това са само моите общи идеи, по-конкретно може да се каже когато използваме Школа на Летящите звезди и/или Школа Ба Джай.

WC IMG WC               Тази статия е е написана 2013 г. През 2020 г. публикувахме нова статия за Тоалетно Ша. И имаме лечение за него.  

 

            Бъдете благословени със здраве, любов и осъзнатост!

Авторските права върху публикациите принадлежат на сайта. Материали или части от тях могат да се ползват при условие че е цитиран автора, има линк към източника и имате разрешение от нас за това. Благодарим предварително!

 инж. Елза Панайотова
Фън шуй консултант
https://www.fengshuibg.com/