• Teaser

Фън Шуй и цветните есенции на д-р Едуард Бах

(14 гласа, рейтинг 5.00 от 5)

Как есенциите от цветя на д-р Бах могат да ни помогнат, внасяйки повече хармония в пространството

1 roseСкоро ме потърси за консултация по Фън Шуй една дама, която както разбрах по-късно е един от малкото в България сертифицирани бахови терапевти. Казва се Десислава Вълкова и се е обучавала в родината на терапията на д-р Бах – Англия.
Разговаряхме за Фън Шуй и за цветните есенции и беше много интересно. Оказа, че може да използваме цветните есенции на д-р Едуард Бах за хармонизиране на живите обитатели на дома – хора, домашни животни и растения. С Деси решихме да ви предадем част тези знания и на Вас, любителите на Фън Шуй.
Започваме с въпросите към нашия бахов терапевт.


Деси, какво представлява Баховата терапия?
Това е цяла системата, базирана на своя философия и инструментариум. Разработена е от английския лекар, бактериолог и хомеопат д-р Едуард Бах в периода 1928-1936 год. Тя дава на човечеството под нова форма древното знание за лечебните сили, скрити в диворастящите растения. Именно от тях и чрез използването на природните елементи – огън (слънце), въздух, вода и земя, д-р Бах създава 38 цветни есенции. В тях се носи целебната енергийна сила на Природата и внесена в живия организъм, тя се активира от жизнената му енергия. Цветните есенции хармонизират хора, животни и растения.


Какво според теб е свързващото между древното знание Фън Шуй и баховата терапия?
Дом, съграден по законите на Фън Шуй и населен с хармонично съществуващи живи същества е може би най-желания, защото се явява онзи микрокосмос, който, ако искаме, можем да съградим тук на Земята. Баховата терапия ни помага именно в поддържане на  състоянието на вътрешна хармония и баланс на хора, животни и растения.


Кога и как се използват цветните есенции на д-р Едуард Бах при хората?
2 chestnutТе спомагат за балансиране на негативните емоционални състояния при човека като нежно ги трансформират в позитиви и добродетели. Доброто настроение е храна за нашата Душа, която - както казва д-р Едуард Бах  - „познава само радостта и щастието“. Не бива да позволяваме дълго в нас да живеят негативните емоции, защото те раждатв последствие и физическата или психическата болест, показвайки ни, че трябва да потърсим промяната.
Например: Ревността, завистта и омразата са чест „гост“ в емоционалния свят на хората. Две капки от цветната есенция Джел (Holly) ще ни помогнат в такъв момент. Сами си дайте сметки колко различна енергия би внесъл в дома един ревнив и един любящ човек. Сами правим избора си и в това е силата ни.


Ето още няколко лесни рецепти за общо хармонизиране на пространството, в което живеем и работим:
- можем да впръскваме във въздуха вода, в която сме разтворили 4 капки от спасителната смес**;
- вечер след натоварения ден може да релаксираме във вана, в която сме капнали 4 капки от спасителната смес**.
В основата на Баховата терапия е индивидуалността на всеки човек затова и сами може да си представите колко много са възможните комбинации сред 38 цветни есенции. Внимание: смесват се до 6-7 цветни есенции, не повече.


А как цветните есенции на д-р Едуард Бах помагат на животните и индиректно на енергията на дома ни?
Всяко животно има свой темперамент, който може да бъде балансиран с помощта на цветните есенции на д-р Едуард Бах. За това изрично се обучават специалисти, които имат международното право да се наричат бахови терапевти на животни (BFRPA).
Котките и кучетата имат чувство за принадлежаща им територия, предмети (любимите кучешки кокали!) и това е причината за отбранителното им поведение. Затова цветната есенция Цикория (Chicory) би била много полезна за тези домашни любимци.


Цветни есенции помагат и на растения? Разкажи ни повече.
Да определяме цветни есенции за растения е трудно, защото те не говорят с нашия език, но имат свой начин да ни покажат, че страдат – те са живи. Ако имат „нездрав“ вид може да ги напоите с вода, в която сте сложили две капки Crab Apple (Диваябълка, Киселица) или четири капки от спасителната смес**.
Ако пресаждате цветето си или променяте положението му в дома или сменяте жилището си, може да го напоите с вода, в която сте сложили две капки от цветната есенция Walnut (Орех).


Ти предлагаш иконсултации. Как протича една твоя консултация и кой се обръща към теб за помощ?
Хората, който се интересува от алтернативни форми за поддържане на здравето и вътрешната хармония са тези, които обичайно се обръщат към мен. Искрено вярвам, че няма случайни срещи и всеки, който се е докоснал до цветните есенции на д-р Бах е получил своята доза благословия, независимо дали е приел само еднократно от тях или осъзнато ги е превърнал в свой ежедневеден спътник. Мечтата на д-р Едуард Бах е била знанието за неговата система да влезе във всеки дом и да се използва с лекота от хората така както без много да се замисляме утоляваме глада и жаждата си.

Благодаря ти, Деси, за прекрасното интервю!
** Повече може да прочетете на уеб страницата на Десислава Вълкова www.SetMenFree.club


Десислава Вълкова и Елза Панайотова

инж. Елза Панайотова
Фън Шуй консултант
https://www.fengshuibg.com/

Авторските права върху публикациите принадлежат на сайта. Материали или части от тях могат да се ползват при условие че е цитиран автора, има линк към източника и имате разрешение от нас за това. Благодарим предварително!