• Teaser

Школа на формата във Фън Шуй

(7 гласа, рейтинг 5.00 от 5)

Как да изберем благоприятно място за строителство на дома

Школа на формата е една от най-древните и класически школи във Фън Шуй. Нея използват като база всички добри Фън Шуй консултанти. В тази статия ще разгледаме основните и принципи, които са лесни за разбиране за разлика от основните принципи на някои други Фън Шуй школи.


Школата на формата не използва компаса. Тя са занимава с анализ на формата на планините и реките и взаимното им разположение едни спрямо други. Търси се място наситено с жизнена енергия Ци, на което да се постои дом, селище, село, дори цял град. Има значение:

- какви са склонове и върховете на планината – стръмни, полегати, плавни, каква е планината – ниска, висока, дълга, къса, къде започва и свършва, как се извива
- къде се строи домът – долу в подножието, по-нагоре или още по-нагоре по баира
- има ли река и каква е тя – бурна, бърза, спокойна, плавна
- къде е домът спрямо нея – на външна извивка на реката, на вътрешна извивка или на прав участък.

grad bg2Основната концепция китайците изразяват в символични животни. Отзад зад дома трябва да има „Черна костенурка”, от ляво на дома „Зелен дракон”, от дясно на дома „Бял тигър”, отпред – широко пространство за полет на „Червения феникс”. Костенурката, Драконът и Тигърът всъщност са планини. Ако си представите кресло (фотьоил) и домът седнал в него, това е позицията, която всъщност търсим. Зад дома Черна костенурка във вид на по-висока планина, от двете страни Дракон и Тигър във вид на по-ниски планини. Всички планини обгръщат и защитават дома, селото, града ... От какво защитават?! От вятъра и студа.

А откритото пространство отпред трябва да го има и да е в тази посока, откъдето идват хубавите климатични условия, това е топлината за нашата географска ширина. И тъй като „Ци се разнася от вятъра, но се задържа щом срещне вода”, добре е в откритото пространство пред дома да има вода. Най-добре е пред дома плавно да тече река, още по-добре домът да се намира на вътрешната част на завой на реката. Друг вариант за вода пред дома е естествено или изкуствено езеро. Важно е водата в езерото да е в движение, да не застоява.

Снимката е от България. Много селища в България са постоени по този начин.

Не е желателно да се строи дом върху: блато, боклучище, близо до гробище и под жиците на електро преносна система с високо напрежение.

Как се прилагат тези принципи в града?! Тук ролята на планини частично играят съседните сгради и високи дървета, а ролята на реки частично играят пътищата. Добре е зад дома ни в града да има по-високи или поне същата височина сгради, а отпред да минава улица (но не булевард с бързо движение).

По този начин благоприятната жизнената енергия Ци се натрупва и захранва хората. А както знаем, когато около нас и в нас има много жизнена енергия, тя ни помага да се справим по-лесно със стреса, поддържа физическото и душевното ни здраве, чувстваме се бодри и ентусиазирани.

Концепцията на четирите животни се използва и при разположението на мебелите вътре в дома – на дивана, на леглата, на работното място.

 

Бъдете благословени със здраве, любов и осъзнатост!

Авторските права върху публикациите принадлежат на сайта. Материали или части от тях могат да се ползват при условие че е цитиран автора, има линк към източника и имате разрешение от нас за това. Благодарим предварително!

инж. Елза Панайотова
Фън шуй консултант

https://www.fengshuibg.com/