• Teaser

Двор, ограда, гараж, басейн - Фън Шуй съвети

(10 гласа, рейтинг 5.00 от 5)

В тази статия разказвам някои основни положения за тези съоръжения, които всеки може да приложи. Това са базови принципи от Фън Шуй. Но всяко пространство, всеки двор е специфичен. Като добавим и конкретните хора, които ги обитават, става ясно, че индивидуалният подход изисква повече внимание. Да започнем с основни правила, които всеки може да приложи.

Оградата на двора е границата между нашия имот и външния свят. Нека тя е красива и ясна.

Оградата може да е от:
- метал (ковано желязо, метални пана, метални мрежи и др.) – елемент Метал
- тухли, бетонени блокчета – елемент Земя
- обработено дърво, жив плет – елемент Дърво
- комбинации о тях.
door

На снимката - интересна врата от ски в с.Говедарци, България.

Красива и ясна ограда?! Че е добре оградата да е красива е ясно защо, защото това радва окото и защото красотата привлича хубава енергия. А защо трябва да е ясно очертана?! Защото ясно очертаните третоизмерни граници ни помагат да имаме ясно очертани вътрешни граници – с мен може така, с мен не може така. Помага ни и да си отстояваме границите.
Каква ограда да изберем като материал зависи от много неща: финансови възможности; искаме ли да имаме поглед наоколо или искаме да скрием определена гледка; искаме ли да задържим енергията около къщата или искаме да обменяме енергия с околността и т.н. Оградата, която лично аз най-много харесвам е жив плет,т.е. от живи растения.
Важното при всяка ограда е тя да не е по-висока от къщата, единствено зад къщата може да си позволим висока ограда. Според Школата на формата във Фън Шуй, гърбът на къщата трябва да е добре защитен. В случай, че зад къщата няма възвишение, т.е. нямаме формирование „Черна костенурка”, тази роля може да играе висока ограда.
При избора на орнаменти за оградата, било от метал или от бетон, добре е да се заглеждаме във фигурките и символите, които са на тях.
Ако формата на двора е неправилна и има остри ъгли, насочени към къщата, добре е тези ъгли да ги заоблим при поставянето на оградата.
Не се припоръчва оградата да завършва отгоре с бодлива тел.
По оградата и пред оградата може да има растения, стига те да не са отровни (ако имате малки деца) като отровен бръшлян, зокум, рицин, тис и др.

Гаражът за любимата кола

1. Идеалният вариант е гаражът да е отделен от къщата, т.е да бъде на известно разстояние от нея. Може да се избере подходящо място в двора по хороскопа на дома.

2. Следващото по благоприятност е гараж, долепен до къщата. Ако направим врата между гаража и дома, тогава всички Фън Шуй хороскопи се прилагат за общото пространство. Ако такава врата няма, тогава хороскопите се прилагат отделно за къщата и за гаража. Кое е по-добре - да има врата или да няма, може да се прецени по самия хороскоп на даденото пространство. И повярвайте, не е толкова страшно да излезеш от гаража и да влезеш през красивия параден вход, само няколко крачки повече.
Препоръчително е да влизаме в гаража успоредно на къщата, така че колите да не се насочват никога към нея.
При всички положения, пътят до гаража не бива да пресича пътеката от вратата на двора до вратата на къщата, но може да е успоредно на нея.

3. Гараж под земята също е добре, напълно приемливо.

4. Гараж на първия етаж и нагоре жилищни помещения хич не е добре. Това е положението, което трябва да се избягва на всяка цена, защото дава нестабилна основа. Най-неприятно е за помещенията, които са точно над гаражите.
Като стана въпрос за кола, през 2021 г. направихме Хармонизатор за Кола. Неговата задачка е да създаде информационно поле, подкрепящо енергийната чистота, хармония и спокойствие на хората в автомобила и наоколо.

 

Басейн

В най-добрия случай формата на басейна е заоблена или бъбрековидна. Правоъгълните форми не са най-подходящите.
Добре е басейнът да е постоянно пълен или почти пълен с вода. Басейнът трябва да е пред или отстрани на дома и никога отзад.

До февруари 2044 г. воден обект може да има в източния, северния, югоизточния и югозападния сектор на двора, гледано от центъра на дома. Освен това трябва да се съобрази с хороскопа по Летящи звезди на дома: водният обект да подхранва благоприятни звезди 8, 9, 1 и да не активира най-неблагоприятните 5, 2, 7. Хороскопът на всеки дом и двор е индивидуален. При избора на място за басейн в дома или в двора трябва да се и учитат личните данни на всички, живеещи в него.

Двор

За аранжиране на двора най-добре е да се използва фирма за озеленяване. От гледна точка на Фън Шуй добре дошли са:
- плавни вълнообразни пътечки;
- широко отворено пространство през къщата;
- добро осветление на целия двор.
Съществуват растения, които може да се използват за неутрализиране на вредни вълни от геопатология, ако има такава.

инж. Елза Панайотова
Фън шуй консултант

Авторските права върху публикациите принадлежат на сайта. Материали или части от тях могат да се ползват при условие че е цитиран автора, има линк към източника и имате разрешение от нас  за това. Благодарим предварително!