• Teaser

Пет стихии в дома и офиса

(16 гласа, рейтинг 5.00 от 5)

петте стихии или петте елемента според Фън Шуй – предмети, цветове, форми, материали в дома и офиса

Гледали ли сте филма „Петия елемент”? Успява този,  които постига баланса между елементите.
Западната астрология е базирана на 4 елемента. Източната астрология и философия е базирана на 5 елемента. Винаги съм се чудила защо е това разминаване. Знаете ли кой елемент липсва в западната астрология?! В нея има: Огън, Земя, Вода и Въздух. Във източните философии, част от които е и Фън Шуй има: Огън, Земя, Вода, Дърво (съответства на Въздух) и ... Метал (или Етер) – това е петия елемент. Дълбоко пазена тайна, но все пак в нета може да се намери материал по въпроса.

Всичките пет елемента трябва да присъстват в дома ни и да са в баланс. Това означава, че не е хармонично да преобладават няколко елемента, а други да не присъстват. Ето кои предмети, цветове, материали, форми на кои елементи съответстват.

Огън
Камина, печка, барбекю, свещи, етерични масла. Всякакви предмети, които имат червен, оранжев, виолетов, лилав цвят, както и с триъгълна и пирамидална форма или с много ръбове.
Най-силният представител е камина с открито горене.

Земя
Всичко направено от тухли, бетон, керамика, теракота, глина, порцелан. Предмети с кафяв, жълт, бежов, охра цвят, т.е. всички „земни цветове”. Формите, които най-силно съответстват на елемента Земя са квадрат и куб.
Силни представители на елемента Земя в дома са теракотени плочки и керамични сакскии.

Метал
Предмети от всякакъв метал: желязо, мед, сребро, злато, платина. Монети, звънчета и камбанки, чанове,  скулптури от метал, метален обков  ...  защо не и кюлчета злато. Форми – кръгла, елипсовидна, овална. Цветове: бял, сив, сребърен, златен.
Съвременни биоенергийни хармонизатори, свързани най-много с елемента Метал са оргонитите.

Вода
Фонтан, аквариум, стъкло, огледало, водата от душа и мивката. Форми – плавни, извити, гладки, вълнисти, обтекаеми. Водата приема всякакви форми. Цветовете са син и черен.

Дърво
Цветя, растения, мебел от дърво, дървен паркет, дюшаме. Хартия, дървени статуетки. Формите, които се свързват с елемента Дърво са издължени, вертикални, например правоъгълник, цилиндър. Цветът е зелен във всякакви нюанси.

Използвайки тези насоки може да обходим дома или офиса и да разгледаме кои елементи преобладават и съответно да добавим тази, които присъстват по-слабо.


Вероятно си задавате въпроса – А кои елементи са най-благоприятни за мен? Отговор на този въпрос може да получим чрез китайската астрология „Четири стълба на съдбата”. Тя се прави лично за всеки човек и има лесни, безплатни, готови програми в интернет. Тази астрология представя всеки човек чрез осем стихии/ елемента, обикновено се пишат в табличка с четири колони (стълба) и два реда. От тези осем елемента се виждат кои са нашите лични благоприятни елементи и кои не са. Но за това – в друга статия.

Всеки бизнес също може да се съотнесе към определена стихия/ елемент. Съответно има цветове и форми, които го поддържат. Те може да се използват в логото, в рекламните материали, в офиса. Но и това е дълга тема и ще и отделим специално внимание в нова статия.

Тук може да прочетете за: "Взаимодействие на Петте елемента във Фън Шуй"

Бъдете благословени със здраве, любов и осъзнатост!

Авторските права върху публикациите принадлежат на сайта. Материали или части от тях могат да се ползват при условие че е цитиран автора, има линк към източника и имате разрешение от нас за това. Благодарим предварително!

 инж. Елза Панайотова
Фън шуй консултант
https://www.fengshuibg.com/