• Teaser

Първата сграда в София, съобразена Фън Шуй

(5 гласа, рейтинг 5.00 от 5)

Първата сграда, проектирана използвайки теорията на Фън Шуй за постигане на енергийно благотворна, пречистена от вредности среда

First building 1През 2004 г по идея на Милена Тахова, която е и един от тримата инвеститори, беше проектирана и построена след това първата в София сграда, максимално съобразена с Фън Шуй. Архитект на сградата е Иво Попов. В България има малко професионални консултанти по Фън Шуй и до момента нямаше проектиран и изпълнен толкова голям проект, а само отделни апартаменти, еднофамилни къщи, магазини и офиси. Консултант по Фън Шуй на сградата е инж. Елза Панайотова и екип. За всеки апартамент и офис на купувачите беше предложен  безплатен проект по Фън Шуй, съобразен с индивидуалните характеристики на хората, които живеят и работят там. За първи път в България се изгражда толкова голяма сграда, съобразена с принципите на Фън Шуй още на етап проектиране – пет етажна жилищна сграда, с подземни гаражи, магазини и офиси. РЗП на блока е 5000 кв.м.

Идеята за избор на благоприятна среда е много стара. В древността българите са прилагали шамански методи при отриването на подходящо място ва стореж . Те са знаели къде да разположат шатрите си и винаги са подбирали най-благоприятни за това места.
В съвременните условия изборът е ограничен, но Фън Шуй ни учи как да използваме благоприятните дадености на околната среда и как да трансформираме неблагоприятните. Основна идея е, че средата ни подкрепя. Една балансирана, заредена с достатъчно свежа енергия среда дава сила на човека, влияе положително на късмета му, не предразполага към болести. Когато в околното пространство има застой на енергии, дисбаланс, вредни влияния, човек отделя част от своята енергия за да ги компенсира и това го изтощава. В конкретния проект като основа за създаване на благоприятна среда използваме Фън Шуй - осъвременен спрямо времето и българските условия, радиестезия, нумерология и китайска астрология.
Теренът има големи предимства. Основното и най-хубавото е, че е до гората. От там идва свежа и благотворна енергия. А наличието на река е направо “по правилата за добър Фън Шуй на местността”. Т.е. имаме източници на живителна енергия – в гората енергията се акумулира и може да се използва от хората.

Парцелът има почти правоъгълна форма, благодарение на усилията по коригирането му от страна на инвеститорите. Правилните форми са за предпочитане – те позволяват балансирано разпределение на енергиите. Но формата на сградата - погледната отгоре, се получи неправилна (спазвайки всички закони и наредби). Затова тук се налагат корекции, известни като “Фън Шуй лечения” – чрез осветление, определен плочник, цветове и др.

Недостатък на парцела са два високи блока в съседство, които с намират  ръб към сграда. Тези ръбове излъчват  Ша - остронасочена енергия. Тя е вредна за за хората, които живеят в този блок и трябваше да се вземат специални мерки за да трансформираме въздействието им. Въпросната корекция, основно чрез символи и форми цели да стане по-добре за хората обитаващи нашата сграда и за хората, живеещи във високите блокове.


Мястото е изследвано за наличие на геопатогенни зони
– зони с вредни за човека излъчвания от земята. Образуват се над подземни водни потоци, разломи в земната кора, над рудни жили, подземни кухини и др. В тези места се изменят геомагнитните полета, нивото на радиация и други параметри. Всичко това въздейства на човешкото здраве. Геопатогенните зони предизвикват пукнатини, деформация на стени, появява се плесен, пропадане на част от сградите и др. Наблюденията показват, че влиянието на геопатогенните зони върху здравето е неблагоприятно – хората се оплакват от обща слабост, болки в главата, повишена възбудимост, лош сън и т.н.Изследването се извършва с помощта на радиестезични инструменти - багети и махало. Това замерване и евентуалните корекции могат да се извършат на всякакъв етап от строежа. Но когато се направят на незастроен терен, корекциите са в основата на строежа. Именно това е направено тук. По този начин цялата сграда е защитена от вредни вълни и се създава общо благоприятно поле.


Приложението на Фън Шуй е широко: разпределение на стаи; разположение на мебели; уреди и огледала; подбор на цветове, материали и форми. Например височината на таваните е проектирана по-голяма от необходимия според закона минимум. Това създава простор и е по-добре за енергетиката на хората.

Щастлива съм, че инвеститорите проявяват голямо разбиране и желание да се съобразят максимално с Фън Шуй препоръките, отделяйки повече материални средства за това. Навсякъде са предпочетени природни материали: керамични тухли, керемиди, камък.

 

Бъдете благословени със здраве, любов и осъзнатост!

Повече за това какво да гледаме когато избираме жилище може да прочетете тук:
Инструкции как да изберем благоприятно по Фън Шуй жилище


Авторските права върху публикациите принадлежат на сайта. Материали или части от тях могат да се ползват при условие че е цитиран автора, има линк към източника и имате разрешение от нас за това. Благодарим предварително!

 инж. Елза Панайотова
Фън шуй консултант
https://www.fengshuibg.com/