• Teaser

Фън шуй по християнски

(8 гласа, рейтинг 5.00 от 5)

фън шуй и християнствоФЪН ШУЙ за мен е синоним на хармонична и благотворна среда. Но ако кажеш, че се занимаваш със създаването на хармонична среда за живот или с енергиен дизайн, никой няма да разбера за какво става въпрос. Като кажеш фън шуй е по-ясно. И въпреки, че фън шуй звучи много по китайски, това е начин за хармонизиране навсякъде по света. И всеки може да използва съчетание от принципите на фън шуй и средствата, които са му близки. Например, вместо статуетки на китайски божества, може да използваме такива според вярата си.

Тук ще подскажа някои идеи на християните, които се вълнуват от фън шуй. Тези идеи може да се използват и от други вярващи, тъй като всяка религия си има своите символи и средства. Да не забравяме, че Твореца, Всевишният е един, независимо от името, с което го назоваваме.

Както знаем, във фън шуй се счита че всяко пространство може да бъде разделено на 8 сектора и централна зона. (Магически квадрат "Ба-гуа"). Съответно всеки сектор може да бъде стимулиран с различни неща. Обикновено се налага да се стимулира даден сектор, ако е по-малък по площ или ако човек чувства, че нещо не е наред в съответната област от живота му. Ето как може да стане това с християнски символи.

Сектор "Покровители, пътуване"

Християнските символи на покровители са нашите светци, архангели и най-силните - Светата Троица, Света Дева Мария. Добре дошли са икони с личния ни покровител в спалнята, в кабинета, най-добре на източната стена. Ако искаме да се съобразим и с фън шуй, иконата може да е в сектор "Покровители, пътуване" на стаята или на дома.

икони и фън шуй

Сектор "Кариера"

За помощ в кариерата се молим на Свети Мина или на светиите, покровители на бизнеса. Свети Никола е покровител на рибари и банкери. Свети Спас помага на хлебари и сладкари. Свети Петър помага на занаятчиите. Света Анастасия е покровител на билките. Света Богородица закриля бременните, майките, раждаемостта и семейството. Свети Георги закриля войните и мъжките рожби. Свети Лаврентий е покровител на готвачи и сладкари. Свети Атанас и Свети Антон (на съседни дни са) помагат на ковачи и железари. Свети Харалампий се приема и като покровител на пчеларите. Свети Иван Рилски е покровител на лечителите, тъй като той е един от първите светии, които са лекували хората. Той е закрилник на цяла България.

В сектор "Семейство, здраве" може да се сложи молитва за мир в дома и семейството.

Сектор "Деца, творчество"

За децата има куп молитви, например "Молитви на родители за деца им". За повече може да видите православния молитвеник, молитвениците на Дънов и Димков, в които има и много обяснения. Прекрасна работа вършат и формулите на Елеазар Хараш. Например “Господи, ти се грижи за детето ми през целия му живот” от книгата "Формулите свещени ключове на живота". Да не забравяме за кръщението на децата ни, чийто смисъл е, че на човек му се изпраща ангел-пазител, който да се моли за него, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли.

Сектор "Брак, взаимоотношения"

Може да се напише и казва "Господи, направи отношенията ми с ... приятни и божествени" или "С любов и благодарност прощавам на ... и го приемам такъв, какъвто Бог го е създал. Моля прошка от ... за мислите и емоциите ми към него". Тази прошка е от книгата на Свияш "Какво да сторим когато нещата не вървят така, както ни се иска". Още за Прошката тук.

За мен по-важно е всякакви молитви да се четат, отколкото да се спазва точно сектора по ФЪН ШУЙ, но не пречи да се правят и двете. Много източни практики включват многократно повтаряне на кратки молитвени фрази - мантри. Важно е те да се казват често и повече пъти. Тоест просто поставяйки молитвата в съответния сектор, тя едва ли върши много работа, ако ние не я подкрепяме с вяра и прочитане.

 

Секторите, които използвах в тази статия се отнасят към така наречения "популярен Фън Шуй", те нямат нищо общо с класическия Фън Шуй. Сериозният и ефективен подход във Фън Шуй е базиран на класическите Фън Шуй школи, за които се разказва в други стаии в този сайт.

 

Бъдете благословени със здраве, любов и осъзнатост!

Авторските права върху публикациите принадлежат на сайта. Материали или части от тях могат да се ползват при условие че е цитиран автора, има линк към източника и имате разрешение от нас за това. Благодарим предварително!

2008 г.
инж. Елза Панайотова
Фън шуй консултант
https://www.fengshuibg.com/